Egészséges ételek fogyasztása egészséges szervezetet garantál, gondolnák sokan. De önmagában nem elég megfelelően táplálkozni, elegendő folyadékot is kell fogyasztani és gondoskodni kell a sok mozgásról is, ami serkenti a bélperisztaltikát. Ugyanis az „egészséges” étrend hátulütője lehet, hogy az olyan rostokban dús ételek, mint a gabonafélék, a bab és más hüvelyesek a bélrendszerben erjedve haspuffadás okozói lesznek azoknál, akik valamiért nem tudják jól emészteni ezeket a táplálékokat.
Ha valakit megkínoz a barna kenyér, a korpa és a zöldségek, fáj evés után a hasa, akkor ne kényszerítse magát arra, hogy sokat egyen belőlük. De az sem mindig jó, ha valaki egész nap, folyamatosan egészséges rágcsálnivalókat, például rengeteg friss gyümölcsöt, dióféléket és magvakat töm magába.
Ez is lehet a haspuffadás oka, ugyanis túlterheli az emésztőrendszert, nem hagy időt a bevitt táplálék feldolgozására és a tápanyag erjedni kezd a belekben. A feszülő has érzését gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás is okozhatja.
Ám nemcsak a folyadék-visszatartás miatt következik be a haspuffadás, hanem a progeszteron hormon megemelkedett szintje is hozzájárul, mivel az ellazítja a hasi izmokat. A gyors evés vagy rágózás közben, több levegőt nyelnek le az emberek, ami szintén növeli a felfúvódás kockázatát.
A legrosszabbak az egészségesnek kikiáltott, cukormentes változatok, amelyekben szorbitol és xilit található. De ezeket a bélbaktériumok megerjesztik és ez a lenyelt levegővel együtt hozzájárulhat a haspuffadás kialakulásához. Egy betegség során szükségessé váló antibiotikumnak is lehetnek ilyen kellemetlen tünetei, hiszen a jótékony bélbaktériumok kipusztításával elrontja a megfelelő emésztést.
Ekkor a tökéletlen emésztés miatt, beinduló erjedési folyamatok is okozhatnak haspuffadást. Ezért javasolt az antibiotikum kúra után vagy mellett probiotikumokat is szedni, hogy a bélflóra minél hamarabb regenerálódjon. Általános jelenség, hogy a stressz is súlyosbíthatja az emésztőszervi tüneteket.