Amikor az áruházban állunk a bőséges italválaszték előtt, sokszor el sem tudjuk képzelni, hogy melyiket válasszuk. Már maga a puszta tény is összezavaró tud lenni, hogy vörös, fehér, száraz vagy éppen édes. A válasz sok esetben csak annyi, hogy elég annyit figyelembe venni, ami mellé fogyasztjuk. Az igazán ízletes édes fehérborok, azonban nem annyira a lakomák mellé illenek, mint inkább önmagukban.
Pontosan mitől is lesznek édesek ezek az italok? Ebben nagy szerepet szokott játszani már maga a gyümölcs megfelelő kiválasztása. Léteznek olyan fajták, amelyek megérve szinte mézédes termést adnak és ezek remek alapanyagként szolgálnak.
A későbbiekben aztán a készítés és érlelés folyamán is vannak olyan trükkök, amelyeket bevethetnek a termelők az ízletes bor létrehozása érdekében. Tudjuk, hogy a forrás folyamata az, amikor a cukor elbomlik alkohollá. Amennyiben időben közbelépünk és megakadályozzuk, hogy sok cukor lebontódjon, akkor máris egy hatalmas lépést tettünk az édes fehérborok létrehozásához.